Ada berita baik bagi kamu-kamu yang suka makan coklat. Sejumlah penelitian menyebutkan sisi positif coklat yang ternyata baik untuk kesihatan kita. Sebelum kita percaya dengan mitos-mitos seputar coklat, lebih baik kamu baca dulu artikel ini. Pasti bikin kamu terkejut!
Baik bagi otak
Berkongsi kandungan di dalam coklat mempunyai kesan positif pada otak. Penelitian ilmiah mengatakan bahawa dengan pengambilan coklat akan mencetuskan pelepasan endorfin, opiat alami di otak yang dikenali untuk mengurangkan rasa sakit dan meningkatkan suasana hati seseorang dan rasa senang. Makan coklat dikatakan sebagai salah satu kenikmatan hidup.
Mengandung nutrisi penting untuk kesihatan
Coklat memiliki nilai gizi yang mengandungi pelbagai nutrisi penting untuk kesihatan. Sekotak coklat dengan berat 50 mg mengandungi: 0,65 mg seng (5% dianjurkan asupan makanan), 0,75 mg besi (10% RDI untuk laki-laki, 5% untuk perempuan), 125 mg kalsium (15% RDI), 0.3 mg riboflavin (17% RDI), 28 mg magnesium (8% RDI), 1,2 mg niacin (6% RDI). Cocoa, komponen asas coklat, mengandungi sejumlah besar antioksidan yang sama dengan yang ditemui dalam anggur merah. Antioksidan dikenali untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dengan menghalang membina deposit lemak di arteri koronari.
Kita juga tahu bahawa antioksidan dapat membantu tubuh melawan penyakit seperti kanser. Jika anda mahu meningkatkan kualiti kalsium, pertimbangkan untuk mengambil milk chocolate untuk diet kerana mengandungi hingga lima kali lebih banyak kalsium daripada dark chocolate kerana kandungan susunya.
Sakit Jantung, makan coklat
Sebuah penelitian mengungkapkan bahawa tidak ada hubungannya antara pengambilan coklat dengan serangan jantung koroner. Bahkan, beberapa ahli mengatakan dalam beberapa kes kemungkinan coklat membantu mencegah penyakit jantung.
Coklat tidak akan membuat anda gemuk
Salah satu mitos yang beredar di masyarakat mengatakan bahawa makan coklat membuat kita gemuk. SALAH! Kenyataanya tidak ada makanan yang mengakibatkan "Penggemukan" apabila dikonsumsi dengan wajar dan tidak berlebihan. Sebuah panduan dari Jabatan Kesihatan Komanwel Negara Australia (1998) tentang pola makan sihat menyatakan bahawa kebanyakan orang boleh makan sejumlah kecil makanan tambahan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat, menunjukkan bahawa coklat adalah salah satu makanan sihat. Ingat bahawa makanan hanya setengah proses; latihan dan aktiviti juga penting untuk mengawal lemak di dalam tubuh.
Coklat sesuai untuk mereka yang beraktivitas
Coklat mengandungi karbohidrat dan sangat tepat sebagai makanan ringan bertenaga tinggi, terutama bagi kamu yang aktif dalam kegiatan alam bebas seperti hiking, berbasikal dan panjat tebing. Hal ini sering disyorkan sebagai makanan kecil berperforma tinggi untuk orang-orang yanng aktif. Coklat diyakini dapat merangsang pelepasan endorfin dalam tubuh, bahan kimia semula jadi yang membantu menahan rasa sakit dan membangkitkan perasaan euforia atau perasaan senang.
Coklat, tidak ada kaitannya dengan jerawat
Jerawat biasanya dikaitkan dengan pola makan yang buruk, coklat juga disebut-sebut sebagai makanan yang boleh menyebabkan jerawat. Tubuh biasanya memiliki Kelenjar sebaceous "sebum", sebuah substansi berminyak yang mengalir secara alami ke permukaan kulit. Jika aliran ini akan disekat, sebum yang terkumpul untuk membentuk jerawat. Perlu diketahui bahawa penyebab jerawat adalah hormon bukan kerana makanan. Penyelidikan sekitar 30 tahun yang lalu mendedahkan bahawa makan coklat tidak ada hubungannya dengan munculnya jerawat
1 comment:
lurve cokelat ~ ^^
Post a Comment